Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Om oss

Datavärd för fågel- och fjärilsdata

Gul fjäril sitter på lila blomma mot suddig grön bakgrund.

Uppdraget

Vi är på uppdrag av Naturvårdsverket nationell datavärd för data om fåglar och fjärilar som samlats in inom svensk miljöövervakning. Uppdraget startade under 2019, och vår uppgift är att ta emot, leveranskontrollera, lagra och tillgängliggöra dessa data. I uppdraget ingår också att ta fram vissa bearbetningar av data som till exempel kan förenkla dess användning.

Naturvårdsverkets sida om nationella datavärdskap
Naturvårdsverkets sida om svensk miljöövervakning

Datavärdskapets datamängder

En lista över vilka datamängder det här datavärdskapet omfattar hittar du på vår registersida datamängder.

Hur långt har vi kommit?

Datavärdskapet befinner sig i en uppbyggnadsfas under 2019-2020. Därför saknas i nuläget mer avancerade metoder för användare att söka ut och ladda ner data. Mer funktionalitet som till exempel sökformulär är under utveckling, och arbete pågår tillsammans med övriga datavärdar att utveckla ett gemensamt API för dataåtkomst.

Efterhand som olika datamängder är redo att publiceras så visas de i tabellen på registersidan, och finns till att börja med tillgängliga som DarwinCore-arkiv. Länkar till våra arkiv finns på tillgång till data-sidan.

Biodiversity Information Standards webbplats finns mer information om DarwinCore-standarden

Kontakt

Frågor om data, datauttag och leveranser

Annelie Jönsson
Forskare
Biologiska institutionen

Telefon: 046 222 80 03
Epost: naturdatavardskap [at] biol [dot] lu [dot] se

Allmänt om datavärdskapet

Åke Lindström
Professor
Biologiska institutionen

Telefon: 046 222 49 68
Epost: Ake [dot] Lindstrom [at] biol [dot] lu [dot] se